logo payoff
Projecten

Renewi x Smicon: recycling van miljoenen tonnen afval

renewi

Bij Semler staat recycling van voedselverspilling al jarenlang centraal. Wat begon als een varkensbedrijf dat in de buurt afvalresten inzamelde voor veevoer, is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de verwerking van organisch afval.

Tegenwoordig is Semler onderdeel van Renewi Organics, een internationaal afvalverwerkingsbedrijf met een missie om afval een tweede leven te geven door maximaal te recyclen en hergebruiken. Met een recyclingpercentage van 63% heeft Renewi al miljoenen tonnen afval weten te herbestemmen. Op de locaties in Son, Amsterdam en Lelystad wordt afval, bestaande uit over-datum-producten (ODP), industriële afkeur, recall-producten en SWILL verwerkt. Voor de inzameling van deze stromen maken ze gebruik van kunststof 2-wiel minicontainers en palletboxen.

We spraken met Olaf Welmers, site manager in Son, over zijn ervaringen met Smicon en de ontwikkelingen binnen de sector.

 

Een familiebedrijf met een professionele aanpak

Olaf Welmers werkt sinds vijf jaar bij Renewi Organics en is verantwoordelijk voor het recyclingproces op de locatie in Son. “Het mooie aan dit bedrijf is dat het de charme van een familiebedrijf combineert met de professionaliteit van een multinational,” vertelt Olaf. “De familie woont direct naast het terrein, terwijl we ook profiteren van de structuur en middelen van een grote organisatie zoals Renewi.”

Sinds zijn komst heeft Olaf nauw samengewerkt met Smicon, dat een cruciale rol speelt in het recyclingproces. “Toen ik net begon, heb ik Smicon bezocht om de machines en hun service beter te leren kennen. Het viel meteen op hoe belangrijk deze technologie is voor onze efficiëntie.”

Renewi onderscheidt zich door afval om te zetten in waardevolle grondstoffen en energie, met als doel 90% van al het afval dat zij verwerken een nieuwe bestemming te geven.
 

Innovatie en efficiëntie dankzij Smicon

Op de locatie in Son maakt Renewi gebruik van diverse Smicon-oplossingen, waaronder de SP600, SMIMO160, windshifter en cycloon. Hiermee kunnen ze tot wel 25 ton afval per uur verwerken en houden ze uiteindelijk maar 4% restafval over. Deze technologieën hebben een groot verschil gemaakt in het recyclingproces. “Dankzij regelmatige inspecties en de betrouwbare werking van de machines hebben we nauwelijks stilstand. Het geeft enorm veel rust om erop te kunnen vertrouwen dat alles blijft draaien,” zegt Olaf.

Een recente verbetering waar Olaf enthousiast over is, is voor de uitpakmachine. “De montage van klemschalen in de SMIMO160 maakt het schoonmaken makkelijker waardoor de schoonmaaktijd verkort wordt.”

 

Vooruitlopen op trends en regelgeving

De afvalrecyclingindustrie is constant in beweging, met steeds strengere wet- en regelgeving. Olaf ziet vooral veranderingen in de afvalstromen. “Supermarkten streven naar minder voedselverspilling, waardoor deze afvalstromen afnemen. Tegelijkertijd zien we een toename van restaurantafval (SWILL), omdat daar steeds beter gescheiden wordt. Smicon helpt ons om flexibel in te spelen op deze trends.”

smicon machine  voedselafval recycling

Een partnership dat vertrouwen geeft

Volgens Olaf is Smicon een partner die echt meedenkt. “Hun machines springen eruit als het gaat om kwaliteit. Als je verschillende aanbieders vergelijkt, zie je meteen dat Smicon vooroploopt. Ook voor referentiebezoeken kunnen geïnteresseerden altijd bij ons in Son terecht. We zijn erg tevreden over hun technologie en service.”

Een bijkomend voordeel van de samenwerking met Smicon is de korte afstand. “Het is heel fijn dat Smicon maar een uurtje rijden is,” vertelt Olaf. “Als er ooit iets is, kunnen ze snel ter plaatse zijn om het op te lossen. Gelukkig is dat bijna nooit nodig, omdat de machines zo betrouwbaar zijn. Maar het geeft een extra gevoel van zekerheid.”

Bovendien roemt Olaf het talent van de monteurs van Smicon: “Ze hebben brede technische kennis en leveren echt kwaliteit. Het is bijzonder om te zien hoe Smicon erin slaagt jong talent aan te trekken en op te leiden in deze sector.”

 

De toekomst van voedselafval recycling

Zijn advies aan andere bedrijven die de stap naar voedselafval recycling overwegen? “Vergelijk aanbieders goed en neem een kijkje bij bedrijven die al met Smicon werken. Je zult zien dat hun machines en service echt het verschil maken.”

Met partners zoals Smicon zet Renewi Organics (Semler) zich in voor een efficiëntere en duurzamere verwerking van voedselafval. Een samenwerking die bewijst dat technologie en passie hand in hand gaan om impact te maken.

Wil je een bezoek brengen aan deze referentie? Neem dan nu contact op met ons salesteam.

 

logo renewi

Deel deze pagina